Kihez érdemes segítségért fordulni.


A "pszicho" szakmák bonyolult rendszerében nehéz eligazodni. Alapfogalmak:


Pszichológus: 5 év alatt megszerezhető egyetemi diploma, mely még nem ad képzettséget és jogosultságot önálló terápiás munka végzésére.

Tanácsadó szakpszichológus: élethelyzeti elakadások esetén -ha a háttérben nincs sem pszichiátriai betegség, sem lényeges személyiségpatológia-,  az adott elakadás lélektani feloldásában tud segítséget nyújtani.Hatósági engedélyhez kötött egészségügyi tevékenységek, melyek garantálják a szükséges szakképzettséget, a folyamatos továbbképzéseket, a szakmai felelősségbiztosítást és jogosultak a Magyar Orvosi Kamarai tagságra:


Klinikai szakpszichológus: pszichiátriai betegségek diagnosztikájában, lélektani kezelésében és alap pszichoterápiás módszerekben jártas pszichológus.

Pszichiáter szakorvos: orvos, aki a klinikai szintű pszichiátriai betegségek (pl. pszichózisok, hangulati és szorongásos betegségek, alvászavarok, függőségek, súlyos személyiségzavarok stb. esetén diagnosztikai és (elsősorban gyógyszeres) terápiás segítséget tud nyújtani.

Pszichoterapeuta: alapdiplomáját tekintve orvos és pszichológus is lehet. Lélektani problémák diagnosztikájára és azok lélektani kezelésére specializálódott szakember.

Szakpszichoterapeuta: a pszichoterápiás szakvizsga megszerzése után az egyes pszichoterápiás módszerekben teljes módszerspecifikus végzettség szerezhető, ezzel válik a jelölt jogosulttá az adott cím viselésére, pl. hipnoterapeuta, pszichoanalitikus, stb. Pszichológus és orvos egyaránt lehet.

A valamely szakirányban képzésben lévő szakemberek (rezidens, jelölt) elméleti képzés és szupervízió mellett már foglalkozhatnak kliensekkel.
Készítsd el weboldaladat ingyen!